Oslobodi se loših navika u 4 koraka!

Oslobodi se loših navika u 4 koraka!

Socijalni psiholozi smatraju da je između 30% i 50% naših svakodnevnih aktivnosti određeno navikama. Obratite pažnju na početak svog dana – isključite alarm, proveravate poruke, proveravate telefon i kuvate kafu. Vaše navike počinju čim ustanete.

Navike nisu loša stvar. Naprotiv, daju nam sigurnost i stabilnost. Bez navika naš mozak bi iznova i iznova morao da obrađuje informacije i promišlja pre nego što operemo zube pre spavanja ili popijemo vodu.

Postoje i navike koje nam nikako ne pomažu. Odvlače nam pažnju od važnih stvari, kradu nam vreme ili škode zdravlju.

1.  Otkrijte obrazac

Ako želite prekinuti sa lošim navikama, najpre morati identifikovati obrazac koji se ponavlja. Određene okolnosti pokreću navike. Na njih odgovaramo istim činom, koji zahvaljujući dopaminu, koji izaziva osećaj zadovoljstva.

2. Promenite okolnosti

Okolnosti koje izazivaju navike uključuju vreme, lokaciju, aktivnost i društvo. Ako ih promenite, povećaćete šanse da se rešite neželjenih navika. Istraživanja su pokazala da je pušačima najlakše da ostave cigarete tokom praznika.

3. Izazov je utvrditi novi način ponašanja u svakodnevnom životu

Želite da manje gledate TV, ali ne želite da ga odnesete u podrum? Ukoliko korak broj 2 nije ostvariv i promena okolnosti nije moguća, postoji još jedno rešenje. Stare navike zamenite novim. Našem mozgu je lakše da se navikne na nove stvari, nego da se odrekne starih. Umesto da se prvo uhvatite za daljinski kada sednete na trosed, uzmite knjigu. Ali pre toga, promenite okolnost, tako što ćete staviti knjigu umesto daljinskog na trosed.

4. Pravite male korake

Nemojte postavljati sebi velike i apstraktne ciljeve: „Od danas ću se redovno baviti sportom“. Postavite sebi opipljive manje ciljeve: „Tračaću svake srede“.  Ako uspete, nagradite sebe.

Vremenom će se intervali između nagrada povećavati, pa će sama aktivnost postati dovoljna motivacija.