Prirodno lečenje koronarne bolesti uz 22 biljke sa hiljadu blagodeti

Koronarna bolest – koronarna arterijska bolest ili ishemijska bolest srca je zapravo grupa bolesti srca koje nastaju usled smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije. Koronarna bolest je vodeći uzrok smrti širom sveta, kako kod muškaraca, tako i kod žena. Bolest napreduje polako i često bez simptoma. Ali, postoji mnogo toga što možete učiniti kako bi sprečili i lečili koronarnu bolest.

Srce je najsnažniji mišić ljudskog organizma. Osam meseci je starije od nas, jer počinje da kuca u trećoj nedelji od začetka. Zato je potrebno da mu posvetimo posebnu pažnju. Ali, šta se dešava kada nam lekar saopšti da bolujemo od koronarne bolesti? Normalna reakcija većine bolesnika je zbunjenost, strah, bes, depresija ili neverica. Ako se bolest prepozna na vreme, dobro razume i prihvati, uz doživotno pridržavanje terapije, edukacije i podrške porodice, bolesnik može da živi dugo, dobro i kvalitetno. Koronarnu bolest karakteriše suženje unutrašnjeg promera koronarnih arterija plakom (masnim materijama). Čestice kalcijuma koje dospeju u plak čine ga lomljivim, pa pod određenim uticajem može da napukne i ošteti zid krvnog suda. Delići koji se otkinu kruže kroz krvotok, a oštećenje koje su izazvali pokreće zgrušavanje krvi. Krvni ugrušak koji nastaje kreće se krvotokom sve dok ne dođe do dela krvnog suda gde će se zaustaviti kako bi isti začepio. Delovi krvnih sudova iza začepljenja više ne mogu da obavljaju svoju funkciju, odnosno da snabdevaju organe kiseonikom i hranljivim materijama. Takvo stanje naziva se ishemija, te ukoliko potraje duže vreme može usloviti odumiranje pojedinih delova organa.

Koronarna bolest srca se ispoljava na nekoliko načina

Angina pektoris je najčešći oblik ishemije srca. Prepoznaje se po bolu ili pritisku u središnjem delu grudnog koša, levoj polovini vrata, levom ramenu ili levoj ruci. Takođe, mogu se pojaviti i vrtoglavica, nesvestica, hladan znoj, mučnina, neravnomerni otkucaji srca pa i anksioznost. Angina pektoris može biti stabilna i nestabilna. Stabilna se javlja u foku fizičke aktivnosti, kada su potrebe za kiseonikom veće. Ovaj oblik ima svoj šablon ispoljavanja, pa se može predvideti. Za razliku od nje, nestabilna angina pektoris je nepredvidiva. Može se pojaviti čak i u stanju mirovanja.

Infarkt miokarda ili srčani udar nastaje zbog naglog prekida snabdevanja srčanog mišića kiseonikom. Razlog za to je potpuno suženje lumena arterije usled nagomilanih masnih naslaga i sitnih krvnih ugrušaka. Zbog prekida protoka krvi, srčani mišić počinje delimično da odumire. Simptomi infarkta su slični simptomima angine pektoris – jak bol u grudnom košu, ruci, vratu, donjoj vilici, leđima. Zatim vrtoglavica, obilno znojenje, nedostatak vazduha, mučnina i povraćanje, kašalj. Kod osoba obolelih od dijabetes melitusa karakteristični bol izostaje, zbog oštećenja nerava.

Srčana slabost ili srčana insuficijencija predstavlja nesposobnost srčanog mišića da ispumpa odgovarajuću količinu krvi potrebnu čitavom organizmu. Prepoznaje se po otežanom disanju, nedostatku vazduha, brzom zamaranju, malaksalosti, noćnom mokrenju, otečenim nogama. Glavni uzrok koronarne bolesti srca je nagomilavanje masti u krvnim sudovima, a ova pojava naziva se ateroskleroza.

 

Šaka zdravlja – poklon od prirode

Za čišćenje krvnih sudova od plaka i začepljenja, koji mogu izazvati niz srčanih tegoba i biti okidač za niz koronarnih bolesti srca priroda nam nudi pouzdanu pomoć u vidu biljaka. Jedna od tinktura koja obiluje biljkama je Circular – biljne kapi na bazi vodenoalkoholnih ekstrakata i hidrolata izdvojene iz čak 22 vste oda­branih biljaka (Lincura, Đumbir, Imela, Hlorela, Amla, Kleka, Hajdučka trava, Ruzmarin, Trava Iva, Kopriva, Be­li pelin, Moringa, Glog, Asai, Asvaganda, Mangosten, Matičnjak, Nana, Žalfija, Vranilova trava, Paprika i Beli luk).  

Pa hajde da se osvrnemo na njihovu ulogu u ovoj biljnoj tinkturi.

Biljka Lincura (Gentiana lutea), jedan je od najboljih tonika narodne medicine, a služi u svrhu ubrzanja oporavka rekonvalescenta i poboljšanja krvne slike.  Uticaj Đumbira, koji u ovom slučaju posebno naglašavamo, je mogućnost pospešenja cirkulacije. Ključ je u tome da aktivni sastojci Đumbira rastvaraju fibrin, protein koji učestvuje u zgrušavanju krvi i izaziva poremećaje krvotoka. Budući da je poznato da upravo krvni ugrušci koji smanjuju protočnost krvnih sudova dovode do infarkta, Đumbir se nameće kao pomoć za osobe koje su imale moždani ili srčani udar, kao i onima koji boluju od proširenih vena, trombolebitisa i ateroskleroze. Imela reguliše krvni pritisak i ima snažno dejstvo u sprečavanju ateroskleroze. Ujednačava srčani ritam i olakšava probleme uzrokovane srčanom insuficijencijom. Takođe, deluje i na krvne sudove, što objašnjava njenu široku primenu u narodnoj medicini za terapiju protiv proširenih vena. Čuvena austrijska travarka Marija Treben tvrdi da je ova biljka od velike pomoći ljudima obolelim od dijabetesa. Ne samo što snižava nivo šećera u krvi, već deluje i na pankreas, a samim tim i na uzrok bolesti.

Hlorela poseduje mnoštvo proteina, vitamin C, vitamine B kompleksa (uključujući B12), vitamine E i K, natrijum, kalijum, magnezijum, beta-karoten, folnu kiselinu i jod. Izuzetno je bogata gvožđem. Čuvena je po svom snažnom dejstvu i čišćenju organizma od toksina. Deluje tako što „privlači’’ i izbacuje teške metale iz tela kao što su živa, aluminijum i radioaktivne materije. Amla (lat. Emblica officinalis) je jedna od najpoznatijih biljaka tradicionalne ayurvedske medicine i jedan od najsnažnijih poznatih prirodnih lekova za podmlađivanje organizma i jačanje imuniteta, kao i snažan antioksidans. Naučno istraživanje sprovedeno u Japanu otkrilo je da ekstrakt biljke Amla suzbija rast kancerogenih ćelija u organizmu. Kleka (Juniperus) poseduje snažna baktericidna svojstva, otklanja otok nogu, poboljšava cirkulaciju i snažno čisti krv.

Hajdučka trava se u našem narodu odavno koristi kao lekovita biljka, ali je malo poznato da je, po predanju, još u Trojanskom ratu ovu biljku Ahil koristio za vidanje rana. Hajdučka trava (Achillea millefolium), je lekovita biljka koja daje snagu organizmu, čisti krv, deluje kao analgetik i antiseptik. Olakšava tegobe angine pektoris, reguliše povišeni krvni pritisak i dijabetes. Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je veoma jak antioksidans, pomaže u regulaciji anemije, bolesti srca i krvnih sudova, služi kao preventiva infarkta i moždanog udara i reguliše probleme sa cirkulacijom. Među narodima Balkana vlada drevno mišljenje da Trava Iva (Teucrium montanum), podstiče mentalni i fizički oporavak posle duge bolesti, kao i oporavak nakon teške telesne ili duševne iscrpljenosti. „Trava Iva od mrtva pravi živa“, narodna je izreka, jer je po blagotvornim sastojcima zlata vredna. Kopriva (Urtica dioica) jedna je od najlekovitijih biljaka, koja se koristi za pročišćavanje krvi i pojačavanje izlučivanja tečnosti iz organizma. Bogata je gvožđem pa se koristi kod anemija izazvanih nedostatkom gvožđa. U narodnoj medicini se smatra da jača krv, pa se koristi i kod pada energije i brzog umaranja. Beli pelin (lat. Artemisia absinthum) ima antimikrobno i antipiretičko dejstvo. Sprečava oksidaciju slobodnih radikala, ublažava zapaljenske procese, štiti jetru i poseduje antitumorski efekat.

Kada je u pitanju biljka Moringa, njen osušeni i samleveni prah lista sadrži oko 20 vrsta aminokiselina, 46 antioksidanasa, 36 antiupalnih komponenti i više od 90 nutritijenata, što ga čini jednim od najboljih prirodnih suplemenata. Moringa je odličan izvor minerala, poput gvožđa, kalcijuma i vitamina A, B, B1, B2, B3, B6, C, E, kao i makroelemenata i fitonutritijenata. Upotreba Gloga (Crataegus monogyna L.) za lečenje hipertenzije i palpitacija prvi put se pominje 1695. godine, da bi njegovo blagotvorno dejstvo na srce zvanično potvrdili američki lekari Dženings i Klements davne 1896. godine. Aktivni sastojci Gloga povoljno deluju na normalizovanje srčanog ritma, a u slučaju hipertenzije ili hipotenzije povoljno deluju na normalizovanje krvnog pritiska. Kod staračkog srca, posle preležanog miokarditisa ili posle infarkta miokarda, upotreba Gloga pomaže oporavku srčanog mišića. Savremena istraživanja pokazuju da upotreba ekstrakta Gloga doprinosi prevenciji infarkta. Biljka Asai – Acai berry (lat. Euterpe oleracea) ima veliku količinu biljnih sterola koji deluju kao vazodilatatori, otpuštaju krvne sudove i smanjuju krvni pritisak. Uopšteno, poboljšavaju cirkulaciju kiseonika u krvi. Biljni steroli iz ove biljke sprečavaju formiranje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do srčanih napada i moždanog udara, a poboljšavaju i oksigenaciju i cirkulaciju krvi. Antocijani utiču na smanjenje holesterola u krvi i isteruju gasove nekih štetnih LDL holesterola koji se nalaze na zidovima arterija. Acai podiže nivo energije, jača libido, štiti od raka, čisti i podmlađuje organizam i jača imunološki sistem. Asvagandu (lat. Withania somnifera) mnogi smatraju prirodnim čudom, a koristi se, između ostalog, za smanjenje nivoa masti i šećera u krvi. Ovo „moćno oružje” čuva srce, pluća i mozak. Deluje umirujuće na endokrini, kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Mangosten (lat. Garcinia Mangostena) ili “voće bogova” je izuzetno bogat antioksindansima, a poznato je da sadrži vrednost od 2510 ORAC jedinica (mera kapaciteta određene supstance da neutralizuje slobodne radikale), koje do sada nisu otkrivene u voću. Delovanje Mangostena uglavnom se smatra preventivnim, a pomaže kod bakterijskih i virusnih infekcija, astme, dijabetesa, artritisa, ateroskleroze. Mangosten smanjuje masnoću u organizmu, reguliše krvni pritisak i štiti srce.

Matičnjak (lat. Melissa officinalis) – biljku koja vraća radost životu, Plinije je preporučivao za oči, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje beleške da je čak i Šekspiru bio omiljena biljka. Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva, skraćuje vreme trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva. Dokazano je da pojačava koncentraciju, a zbog antioksidanasa, koji štite ćelije tela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, pomaže i obolelima od Alchajmerove bolesti.

Neverovatna lekovitost Nane (Mentha piperita) datira hiljadama godina unazad. Hladni miris mente tek nakon nekoliko minuta otkriva svoju pravu prirodu i od hladnog postaje topao. Ova osobina Nane bila je dobro poznata čuvenom alhemičaru Nikolasu Kopleru, koji je opisao osobine ove mirisne esencije kao posebno dobre za sve ljude umornog duha. Odlična je protiv nadimanja, lošeg varenja, gasova i bola u organima za varenje. Nana takođe jača srce i deluje smirujuće u stanjima tahikardije. Žalfija (Salvia officinalis) je u starom Rimu i Grčkoj bila sveta biljka i imala status panacee (leka za sve bolesti). Iz tog vremena ostalo je čuveno pitanje: „Cur moriatur homo, cui salvia crescit in horto” (Zašto da umre čovek, kome u vrtu raste žalfija?). Koristi se za brojne indikacije, a često i kao tonik za povećanje snage i vraćanje energije celom organizmu. Njeno etarsko ulje je odličan antiseptik i antibiotik, te se koristi kod raznih tipova infekcija i upala, opstruktivnog bronhitisa i astme. Poboljšava krvnu sliku i popravlja cirkulaciju. Vranilova trava (Origanum vulgare) ili divlji origano  u prevodu znači „radost planina”. Biljka je bogata polifenolnim flavonoidima, antioksidansima, vitaminom A, karotenom, luteinom, zea-ksantinom i kriptoksantinom. Zovu je čudesnom i zbog obilja minerala – kalijuma, kalcijuma, mangana, bakra, gvožđa i magnezijuma. Etarsko ulje Vranilovke sadrži čak 50 odsto timola, zbog čega je izuzetno moćan, prirodni lek protiv bakterija. Bogata je riznica vitamina C, koji organizmu pomaže da razvije otpornost prema infekcijama, a podstiče i izbacivanje štetnih slobodnih radikala. Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe za vitaminom C. Izvrstan je izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezijuma. Vitamini C, A, karotenoidi likopena daju paprici antioksidativnu moć i svrstavaju je u supernamirnice. Poslednji, ali ne manje važan na listi biljaka u tinkturi Circular je Beli luk (Allium sativum), poznat kao hrana, ali i kao lek već više hiljada godina. Ispitivanjima je ustanovljeno da Beli luk sadrži oko 200 aktivnih materija, a smatra se univerzalnim lekom za mnoge bolesti. Beli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo, tako da se njegovo delovanje upoređuje sa najboljim antibioticima. Između ostalog, Beli luk pomaže kod ateroskleroze, astme, bolesti srca i krvnih sudova, depresije. Ima blagotvorno dejstvo na osobe koje su preživele infarkt i moždani udar, kao i na prevenciju ovih stanja. Svojevrsna je pomoć kod natečenih limfnih čvorova, povišenog krvnog pritiska, poremećaja elastičnosti krvnih sudova, povišenog nivoa holesterola i triglicerida, problema sa cirkulacijom. Reguliše šećer u krvi, sprečava zgrušavanje krvi, stenokardije, tromboze itd.

Sinergija 22 biljke u dragocenoj tinkturi Circular prirodna je terapija i sveobuhvatna pomoć kod kardiovaskularnih oboljenja i vensko-kapilarnih po­­remećaja, a i šire, delujući kao antioksidans. Kapi se mogu koristiti preventivno, ali i uz propisanu te­­rapiju, čime se put do do željenih rezultata i ozdravljenja skraćuje.