Naučne činjenice o koenzimu Q10

Naučne činjenice o koenzimu Q10

Da bi smo objasnili šta je to koenzim moramo prvo objasniti šta su enzimi. Enzimi su proteini koji se nalaze u živim ćelijama i koji dovode do odredjenih hemijskih promena. A koenzim deluje sa enzimom da bi u organizmu proizveo odredjenu reakciju. Koenzim Q10 nalazi se u svakoj ćeliji organizma i od suštinske je važnosti za olakšavanje procesa kojim se ćelije snabdevaju energijom. S godinama starosti, nivo koenzima Q10 potpuno prirodno počinje da opada. Medjutim, taj nivo u odredjenoj meri može da se podigne pojačanjem nivoa fizičke aktivnosti.

Naš organizam dobija koenzim Q10 na dva načina. Njega moze da sintetizuje sam organizam ili da se dobije iz hrane koju jedemo. Dok smo mladi situacija sa ovim koenzimom je uglavnom u savršenom redu, medjutim njegov nedostatak pojavljuje se medju starijim osobama.

Uloga koenzima Q10 u ljudskom organizmu je veoma bitna i složena. U Japanu se koenzim Q10 od 1974. godine uspešno koristi u lečenju srčanih oboljenja – godišnje ga upotrebi 6 miliona Japanaca. Nedavne studije navode na pomisao da bi koenzim Q10 mogao da igra vitalnu ulogu u odlaganju procesa starenja. Takodje, on može da podigne nivo energije, naročito kod osoba koje ne praktikuju fizičko vežbanje.

Deluje kao antioksidans: Proces starenja ubrzava se pod jakim uticajem slobodnih radikala, a koenzim Q10 je antioksidans koji ih u tome sprečava. Naime, ispitivanja na životinjama pokazala su da koenzim Q10 blokira ili usporava peroksidacuju lipida, a to je proces koji potpomaže proizvodnju slobodnih radikala, nestabilnih molekula kiseonika koji kao takvi, mogu da oštete ćelije i prouzrokuju na njima maligne promene. A zna se da slobodni radikali mogu da izazovu pojavu srčanih oboljenja, prevremeno starenje organizma, pa čak i razvoj kancera.

Dakle, raznovrsni antioksidansi, kakav je i koenzim Q10, mogu da spreče oštećenje ćelija od strane slobodnih radikala.

Povoljno utiče na srčana oboljenja: Nekoliko naučnih studija je dokazalo da koenzim Q10 podiže nivo fizičke izdržljivosti organizma i redukuje anginu kod pacijenata sa ovakvim oboljenjem srca.

Colloid Day cream je krema za dnevnu negu kože lica, a njen osnovni sastojak su joni srebra. Pored toga, Dnevna krema sadrži i koenzim Q10 i hijaluron, kao i mnoštvo ostalih aktivnih sastojaka, savršenih za negu i hidrataciju kože svake žene.